HaMi Paatunut pessimisti ja kyynikko ei joudu pettymään koskaan

Älyvapauksien torjuntavirasto Suomeen

Tarvitaanko Suomeen ÄTV, Älyvapauksien torjuntavirasto?

Valtiotalouden tarkastusvirasto yleensä vain jälkikäteen toteaa jo tapahtuneet tyhmyydet, ja sen lausunnot eivät välttämättä johda mihinkään toimenpiteisiin.
Älyvapauksien torjuntavirastolla tulisi olla valmius puuttua valmisteilla oleviin hankkeisiin niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla, ja vaikutuskanavanaan se voisi käyttää mediajulkisuutta.
Työsarkaa ÄTV:llä olisi totisesti riittänyt, ja esimerkiksi ehkä näiltäkin älyvapauksilta olisi säästytty?

- Valco

Kalevi Sorsan kuningasidean pohjalta valtio heittäytyi sille ennestään tuntemattomaan kuvaputkituotantoon. Tuotantosuunnitelma oli 100 000 kuvaputkea vuodessa, mutta kelvollisia saatiin aikaan 1000 kpl.
Kokonaistappio 800 miljonaa markkaa, ja 500 menetettyä työpaikkaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valco

- Hankkija

Jorma Järven kuningasidean pohjalta osuuskunta heittäytyi sille ennestään tuntemattomalle rakennusalalle ostamalla roimaan ylihintaan Puolimatka-rakennusyhtiön juuri ennen syvää lamaa. Seurauksena Noveraksi muuttuneen osuuskunnan konkurssi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hankkija

- Stora Enso

Jukka Härmälän kuningasidean pohjalta yhtiö lähti Pohjois-Amerikan valloitukseen ostamalla Consolidated Papersin. Vasta hankinnan jälkeen selvisi alan suuri ylikapasiteetti ja kannattamattomuus. Lisäksi vastassa olivat voimakkaat amerikkalaiset ammattiliitot.
Sieltä vetäytymisen kokonaistappioksi muodostui 5 miljardia euroa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stora_Enso

- Sonera

Kaj-Erik Relanderin kuningasidean pohjalta lähdettiin Saksan ilmatilan valloitukseen.
Pelkkään 3G/UMTS-toimilupaan sijoitettiin jopa noin 3,5 miljardia euroa.
Vetäytymisen jälkeen kirjattiin 3,8 miljardin euron tappiot.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sonera

- Pendolino

Junatyypin ranskalais-italialaisessa rakenteiden suunnittelussa ei ole mitä ilmeisimmin otettu huomioon arktisten olosuhteiden kovia pakkasia, lunta ja jäätä.
Tästä huolimatta junat hankittiin Suomeen, ja talvivaikeudet liikenteessä jatkuvat.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pendolino

- Olkiluoto3

Uutta EPR-reaktoria ei ole käytössä teollisessa mittakaavassa missään, joten Suomeen rakennetaan teollista prototyyppiä, joka on testattu Ranskassa vain laboratorio-olosuhteissa minimittakaavassa. Laitoksen piti valmistua valmistua vuonna 2009, mutta sen käyttöönotto on edelleenkin kysymysmerkki. Todennäköisesti valmistumisen jarruna on ollut myös sekalaisien ulkomaisien aliurakoitsijoiden käyttäminen, ja jotka ovat haalineet kielitaidottoman työvoimansa kuka mistäkin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkiluodon_ydinvoimalaitos#Olkiluoto-3

- Bioetanoli

Mauri Pekkarinen nimitti MTK-taustaisen lannoiteteollisuuden edunvalvojan Esa Härmälän selvitysmieheksi määrittelemään viljabioetanolin tuotannon kannattavuuden Suomessa.
Tämä luonnollisesti viiteryhmiensä edun mukaisesti antoi raportin tuotannon olevan kannattavaa, ja samalla valtion tuet tuotannolle saivat siunauksen.
Näin, vaikka nobelistien opinahjo Cornell on todennut bioetanolin ja biodieselin tuotannon olevan kannattamatonta.
http://www.news.cornell.edu/stories/july05/ethanol.toocostly.ssl.html

- Tietohallinto

Valtio ja kuntasektori ovat käyttäneet tietohallintoon jättimäisiä summia, mutta siitä huolimatta järjestelmät ovat erillisiä sirpaleita vailla tarvittavia keskinäisiä yhteyksiä, ja valmista ei tunnu tulevan. Todennäköisesti IT-firmojen ei kannatakaan toimittaa julkishallinnolle toimivia valmiita järjestelemiä, jotta rahapiikki ja muutosprosessi pysyvät auki.
Näin esimerkiksi maassa ei ole keskitettyä apteekkien lääkerekisteriä, ja lääkärit eivät välttämättä tiedä, mitä lääkkeitä muut lääkärit ovat määränneet samalle potilaalle.
Tähän on tultu ilmeisesti sen vuoksi, että tilaajina on virkamiehiä, joiden oma IT-tietämys rajoittuu Windowsin perustoimintoihin ja pasianssiin.
http://www.talouselama.fi/uutiset/virastot+polttivat+yli+900+miljoonaa+t...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/52765-nain-suomessa-tarveltiin-400-milj-eu-kiusallista

Seuraavaksi aion hahmotella esimerkkien perusteella tehtäväkenttää PÄT:ille, poliittisien älyvapauksien torjuntavirastolle, joka nykyisessä tehokkuuskilpajuoksussa tulisi kuitenkin fuusioida ÄTV:hen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Valtion osalta olen tehnyt Eduskunnassa toimenpidealoitteen blogistin kaipaaman viraston perustamisesta.

Ongelma on todellinen. Nyt Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa jälkikäteen virheelliset ratkaisut, mutta asiat tahtovat silti jäädä korjausta vaille.

Tehokkaampaa olisi estää ennakolta virheelliset ratkaisut. Siksi tarvittaisiin jokin valtiollinen elin, joka asiantuntevasti ja puolueettomasti selvittäisin erilaisten hankkeiden järkevyyden.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Vaikka seuraava ei kuulu yksityisenä listalle niin Nokian voi jo laittaa listalle eli ottanut mallia älyttömyyksistä eli onkohan se tarttuvaa?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tuosta olen kyllä samaa mieltä.
Nokia oma-aloitteisesti luopui keskeisestä ydinosaamisestaan, eli omista ohjelmistoistaan ja niiden kehittämisestä. Jorma Ollila puolusteli päätöstä toteamalla, että ohjelmisto-osaaminen on siirtynyt Atlantin taakse. Se ei siirtynyt mihinkään, vaan siitä luovuttiin. Strategiamuutoksessa Nokia otti kaikki riskit, mutta Microsoft ei ottanut mitään riskiä, sillä sehän toimittaa samoja ohjelmistojaan muillekin laitevalmistajille.

Eräs pahimpia Nokian virheitä paljastui TV-haastattelussa vuosia sitten, kun tj. Ollilalta kysyttiin, aikooko Nokia kehittää kosketusnäyttöä kilpailijoiden tavoin? Töksäytti ykskantaan, että me pitäydymme näppäimistössä.

Millä ihmeellä Nokiassa kuviteltiin voitavan säilyttää markkina-asemat noin vuoden siirtymäajalla omilla käyttöjärjestelmillä, jotka Elop ensitöikseen mustamaalasi ja myöhemmin ilmoitti ne lopetettaviksi?
Se veto soti alkeellisintakin logiikkaa vastaan.

Nokia typisti itsensä omalla päätöksellään pelkäksi laitevalmistajaksi monien muiden joukkoon Microsoft-sidonnaiseksi ja -riippuvaiseksi, ja se jätti käyttämättä mahdollisuuden kehittää markkinoiden valtiaan Androidin tavoin avoimen koodin Meltemiä ja Meegoa, jotka nekin Elop lakkautti.
Nokian kohtalo on vielä avoin, mutta sen menestystarina on loppu.
Edessä on lisää kutistumista ja jatkuvaa eloonjäämiskamppailua.

SK myönsi Viikon valopää-tittelin Elopille, mutta mielestäni se kuuluisi itsetuhon mahdollistaneelle Nokian hallitukselle.

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/polkomfi/viikon-v...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Listaan on tehtävä lisäys.

- Nokia

Maailman suurin kännykkävalmistaja, jolla oli älypuhelimissa omat käyttöjärjestelmät, ja maailmanmarkkinaosuus parhaimmillaan 40 %, päätti hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan johdolla luopua kokonaan omista käyttöjärjestelmistään, ja siirtyä Microsoftin pelkäksi laitevalmistajaksi käyttäen vain sen ainoaa Windows Phonea, jonka maailmanmarkkinaosuus oli 2-3%.

Tätä tehtävää varten värvättiin Microsoftista Stephen Elop, joka ensitöikseen julkisesti mustamaalasi maailman medialle Nokian omat tuotteet. Samalla hehkutti uuden ja uljaan Nokian Windows Phonen olevan tulossa.

Sen tuloa odotettiin noin vuosi, ja samaan aikaan yritettiin myydä tuotteita, jotka Elop oli mustamaalannut ja ilmoittanut lopetettaviksi.
Samaan aikaan Samsung valloitti maailmanmarkkinat Linux-pohjaisella Androidilla.
Ollila poti kroonista Linux-antipatiaa Androidia, kuten myös omia Meegoa, ja Meltemiä kohtaan.

Nokian Windows Phonen myynti Microsoft-riippuvuudessa veti surkeasti maailmanmarkkinaosuuden ollessa edelleenkin 3%.
Yhtiö ajautui kassakriisin partaalle.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan johdolla Nokian matkapuhelimet päätettiin myydä Microsoftille pilkkahintaan ja reilusti halvemmalla, kuin mitä Microsoft maksoi pelkästä Skypestä.
Toimitusjohtaja Stephen Elop oli tehtävänsä suorittanut, kun Nokian hallitukset sen hänelle mahdollistivat, ja hän palasi Microsoftiin.

Hyvin merkittävä osatekijä kassakriisiin ajautumisessa oli se, että Nokia heitti yhtiön kannalta Kankkulan kaivoon 19 miljardia euroa omien osakkeidensa takaisin ostoilla.
Tällä spekulatiivisesti nostettiin osakkeiden pörssikurssia, ja ainoat hyötyjät olivat osakkeidensa myyjät, ja Nokian johtoporras, jonka miljoonabonukset kasvoivat, mutta yhtiö menetti rahat.

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288596880162.html

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/nokia-koyhd...

Toimituksen poiminnat